Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Μια μέρα στη Βυτίνα / Out & about in Vytina

Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και μία ώρα από την Κόρινθο, η Βυτίνα Αρκαδίας ήταν ένας από τους προορισμούς που είχα επισκεφθεί ως παιδί, αλλά όχι ως ενήλικη, οπότε η "επιστροφή" μου εκεί ήταν μια νέα εμπειρία, έτσι κι αλλιώς. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, ο καιρός είχε αρκετές μεταβολές, με αποτέλεσμα εκείνος να καθορίζει το πρόγραμμα της απόδρασής μας: μία ολόκληρη ημέρα αναγκαστήκαμε να μείνουμε μέσα στο ξενοδοχείο και να χαζεύομε τα χιόνια στα βουνά (θα ακολουθήσει σχετικό ποστ) πίνοντας τσάι του βουνού, ενώ άλλες κάναμε οδικώς περιηγήσεις σε κοντινά χωριά (επίσης, θα ακολουθήσει ποστ) όπως η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και το Ελληνικό. Την τελευταία ημέρα μόνο επισκέφθήκαμε τη Βυτίνα -σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ξενοδοχείο Vytina House Forest Resort, όπου μέναμε- όταν οι πάγοι είχαν ελαφρώς αρχίσει να λιώνουν.      
Στάση πρώτη: αγορά Παραδοσιακών προϊόντων 
(μέλι, μαρμελάδα σύκο, τσάι του βουνού, ζυμαρικά, τσίπουρο, ξηρούς καρπούς)
Το ρόφημα που μυρίζω λέγεται Τρωικός Πόλεμος (περιλαμβάνει πράσινο τσάι, κανέλα, κάρδαμο, μήλο και πορτοκάλι) και είναι ένας συνδυασμός αρωμάτων για χαλαρωτικό τσάι το βράδυ. 
Το δοκίμασα ήδη ένα βράδυ με πονοκέφαλο και πονόλαιμο η επίδρασή του ήταν όντως άμεση. 
Η Βυτίνα βρίσκεται σε υψόμετρο 1033 μέτρων στο όρος Μαίναλον.
Κατοικείται από λιγότερους από 700 κατοίκους.

Στάση δεύτερη: για τσάι σε ένα από τα καφέ της κεντρικής πλατείας της Βυτίνας. Δυστυχώς δεν θυμάμαι πώς ονομαζόταν το συγκεκριμένο καφέ που καθίσαμε, αλλά ήταν ακριβώς έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος (βγαίνοντας από τον ναό στα δεξιά)  
Το μέλι ελάτου βυτίνας είναι πολύ παχύρρευστο, με χρώμα υπόλευκο και άρωμα ξεχωριστό.Το ελατίσιο μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό του αναπνευστικού. Δοκιμάστε τον συνδυασμό τσάϊ του Μαινάλου με μια κουταλιά μελιού Βανίλας-Μαινάλου. Οι ντόπιοι παραγωγοί το φτιάχνουν ακόμα με την παραδοσιακή διαδικασία. 
Στάση τρίτη: για φαγητό στους "Δειπνοσοφιστές"
Το εστιατόριο ανήκει στο ξενοδοχείο Art Mainalon, αλλά μπορείς να το επισκεφθείς και ξεχωριστά. To εστιατόριο έχει καλλιτεχνική "διάθεση", καθώς κοσμείται από αυθεντικά έργα τέχνης, γλυπτά και πολυελαίους Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε -με υλικά της περιοχής- ήταν υπέροχα, γευστικά, χορταστικά, και σε πολύ καλές τιμές.  Αν καθίσες κοντά στο τζάκι, απολαμβάνεις υπέροχη θέα του βουνού από τα διπλανά παράθυρα. 
Ποτήρι κρασί της περιοχής (Ροζέ)
Κριθαρώτο μανιταριών με φλέικς γραβιέρας Βυτίνας
Γλυκιάς κολοκύθας με φασκόμηλο και σέλερι
Μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ
Δείτε περισσότερα στον επίσημο τουριστικό οδηγό της κωμόπολης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Write me your comments