Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ένα Φεστιβάλ, 12 Εικόνες: Αναδρομή στη μεγαλύτερη γιορτή της Γαλλικής Ριβιέρας

Αναδρομή σε μερικές από τις πιο σημαντικές εμφανίσεις αστέρων στη Γαλλική Ριβιέρα, έτσι όπως τις αποτύπωσαν τα δεκάδες φλας των φωτογράφων, και οι οποίες "στιγμάτισαν" τη λαμπερή & celebrity πλευρά του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ του κόσμου.   
Μάιος 1959: Ο Alain Delon και η Romy Schneider είναι το ζευγάρι της χρονιάς. Ενάμιση μήνα πριν την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ, ο 24χρονος Dailon και η 21χρονη Schneider (20 Μαρτίου) είχαν αρραβωνιαστεί. Η σχέση τους κράτησε μέχρι το Δεκέμβριο του 1963. Παρότι και οι δύο ηθοποιοί συμμετείχαν αρκετές φορές στο Φεστιβάλ των Καννών, θεωρούνται από τους αδικημένους πρωταγωνιστές, αφού ποτέ τους δεν αποχώρησαν με βραβείο.
Μάιος 1959: Δύο χρόνια πριν τη νίκη της στο φεστιβάλ των Καννών του 1961 για την ερμηνεία της στην ταινία "Two Women", η 25χρονη τότε Sophia Loren ήταν ήδη η "βασίλισσα του φεστιβάλ" και δεν δίσταζε να ποζάρει παιχνιδιάρικα με τους φωτογράφους, με τον σύζυγό της, παραγωγό Carlo Ponti από το παράθυρο της σουίτας τους στο ξενοδοχείο "Carlton". Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο από το 1957 μέχρι το θάνατο του Ponti το 2007.  
Μάιος 1963: H χρονιά του "Γατόπαρδου". Ο σκηνοθέτης Luchino Visconti παρέλαβε το Χρυσό Φοίνικα από την επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών και πόζαρε με έναν αληθινό γατόπαρδο στην άμμο της κρουαζέτ μαζί με την πρωταγωνίστρια της ταινίας του (και "νέα βασίλισσα της ομορφιάς του φεστιβάλ") Claudia Cardinale και τον αξέχαστο "γατόπαρδο" Burt Lancaster. 

Μάιος 1965: Mε haute couture σύνολο, η 29χρονη τότε Ursula Andress διασχίζει την Κρουαζέτ των Καννών ενώ δεκάδες φωτογράφοι και δημοσιογράφοι εκλιπαρούν για μία της πόζα ή δήλωση, καθώς είχε ήδη θριαμβεύσει ως κορίτσι του James Bond Sean Connery, στην ταινία "James Bond εναντίον Dr No".
  
Μάιος 1987: Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι στο Φεστιβάλ των Καννών. Το "Ρόδο της Αγγλίας", η Νταϊάνα περπατά στο κόκκινο χαλί φορώντας γαλάζια τουαλέτα, δημιουργία της Catherine Walker, ενώ το πλήθος παραληρεί στην θέα της. Το συγκεκριμένο φόρεμα, που επέλεξε να φορέσει ακόμη δύο φορές, πουλήθηκε πριν μερικά χρόνια σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 132.000 δολαρίων. 
Μάιος 1974: Λιγότερο από δύο χρόνια πριν παραλάβει το πρώτο του Όσκαρ ερμηνείας, ο 37χρονος τότε Jack Nicholson (σήμερα βραβευμένος με τρία Όσκαρ!) κέρδισε το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία "The Last Detail" του Hal Ashby. Η ταινία, που ήταν επίσης υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα, έχασε από τον Francis Ford Coppola και την ταινία του "Μυστική Συνομιλία". 

Μάιος 1979: Σε μία από τις σπάνιες οικογενειακές στιγμές που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας, ο Francis Ford Coppola διασχίζει την Κρουαζέτ κρατώντας στους ώμους την 8χρονη τότε κόρη του, Sofia και έχοντας στο πλευρό του τον έφηβο γιο του, Roman. Εκείνη τη χρονιά, ο σκηνοθέτης κέρδισε και πάλι το Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του "Αποκάλυψη Τώρα". Το 2004 η Sofia Coppola παίρνει το βάπτισμα ως συμμετέχουσα στο φεστιβάλ με την ταινία της "Marie-Antoinette".  
Μάιος 1991: To σουτιέν που βγάζει μάτι (δημιουργία του Jean Paul Gaultier) έκανε το ντεμπούτο του στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ των Καννών το 1991, όταν η "βασίλισσα της ποπ", Madonna, παραβρέθηκε στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της "Στο κρεβάτι με τη Μαντόνα", το οποίο ακολουθεί την αμφιλεγόμενη σταρ στην περιοδεία της "Blond Ambition". Δίπλα της, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Alek Keshishian. 
Μάιος 2002: ...Και από τότε αχώριστοι! Ο Martin Scorsese και ο Leonardo DiCaprio εγκαινίασαν μία μακροχρόνια συνεργασία στο Φεστιβάλ των Καννών, όταν παρουσίασαν για πρώτη φορά την ταινία τους "Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης". Από τότε ακολούθησαν ακόμη τρεις ταινίες ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζουν την πέμπτη. Μαζί τους στο κόκκινο χαλί η εκθαμβωτική Cameron Diaz με see-through μαύρο φόρεμα που αποκάλυπτε από τότε την καλλίγραμμη σιλουέτα της.
Mάιος 2005: Και ο Woody Allen εγκαινίασε τη συνεργασία του με την 26χρονη Scarlett Johansson, στην πρώτη του εκτός Νέας Υόρκης ταινίας, το "Match Point" που χαρακτηρίστηκε από κριτικούς ως μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του. O σκηνοθέτης ποζάρει ανάμεσα στη σύζυγό του, Soon Yi και τη νέα "μούσα" του, Scarlett, με την οποία συνεργάστηκε αργότερα στις ταινίες "Scoop" και "Vicky Christina Barcelona".  
Μάιος 2004: Ένα χρόνο πριν από το αιφνίδιο τέλος του γάμου τους, ο Brad Pitt και η Jennifer Aniston έδειχναν ιδανικοί ο ένας για τον άλλο, κατά τη διάρκεια της κοινής τους εμφάνισης στο φεστιβάλ των Καννών, όπου παρουσιάστηκε η ταινία του Brad "Τροία". Την ίδια χρονιά στις Κάννες βρέθηκε και η Angelina Jolie για την ταινία κινουμένων σχεδίων "Shark Tale", όμως άγνωστο παραμένει αν είχε συναντήσει το ζεύγος Pitt-Aniston.  
Μάιος 2008: Με τη νέα του σύντροφο (και μετέπειτα μητέρα των έξι παιδιών του) Angelina Jolie έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο φεστιβάλ των Καννών ο Brad Pitt το 2006 για την πρεμιέρα της ταινίας του "Βαβέλ". Δύο χρόνια αργότερα, με την Angelina να διανύει τον έβδομο μήνα της δεύτερης εγκυμοσύνης της, το ζευγάρι εμφανίστηκε και πάλι στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ για την πρεμιέρα της ταινίας "Kung Fu Panda" (με τη φωνή της Jolie) και για την ταινία "Η Ανταλλαγή" του Clint Eastwood (και πρωταγωνίστρια πάλι τη Jolie). Η ηθοποιός έφερε στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά τους μετά από δύο μήνες στη Νίκαια της Γαλλίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Write me your comments